Drukuj

11.03.204r. uczniowie klas II C, III D, III F SPdP razem z wychowawczyniami – p. E. Rupowską, p.J. Uchacz i p. H. Włodarską – Szczepańską pojechali do piekarni „Wodnicki” znajdującej się w Kępie koło Opola. Z opowieści właściciela wiemy, że zakład produkcyjny wytwarza pieczywo od ponad trzydziestu lat. Jest ono pieczone metodą tradycyjną, na zakwasie, z dobrej jakości składników, dlatego ma pyszny smak i zapach. Są to bułki i chleb pszenny, żytni, mieszany oraz wyroby cukiernicze.
Młodzież mogła zobaczyć pomieszczenia, w których miesza się składniki ciasta, piecze się chleb i bułki w specjalnych piecach, a także magazyn, w którym przechowuje się mąkę. Najwięcej emocji wzbudziło jednak własnoręczne wałkowanie i wykrawanie ciasta bułkowego, Powstały małe, ale bardzo smaczne dzieła, które można było sobie zjeść i wziąć do domu. Bardzo dziękujemy panu Jakubowi za oprowadzenie i pokazanie trudnej pracy piekarza!
Była to wartościowa lekcja, która długo pozostanie w pamięci. Zapraszamy na fotorelację.

Adrian Nipsz, Szymon Orzech z kl. III F SPdP
Hanna Włodarska-Szczepańska

1.jpg 10.jpg 11.jpg

12.jpg 13.jpg 14.jpg

2.jpg 3.jpg 4.jpg

5.jpg 6.jpg 7.jpg

8.jpg 9.jpg