W dniach 15-16 maja 2025 roku uczniowie klas 3 e, 3 d i 6 c uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, których motywem przewodnim było hasło: „Wiem co jem….”. Zajęcia podzielono na dwa dni i zrealizowano w kilku etapach. Podczas pierwszego dnia uczniowie, w trakcie czytania uczestniczącego, poznawali wiosenne prace ogrodowe i ich efekty – nowalijki, na podstawie książki „Wiosna w ogrodzie”. Następnie przygotowali zdrową przekąskę – twarożek z nowalijkami: rzodkiewką i szczypiorkiem. Drugi dzień odbył się pod hasłem: „Soku nie odmówię” – uczniowie przygotowali sok jabłkowo-marchewkowy. Wszystkie działania były wspomagane wizualizacją z użyciem ikon PCS, co znacząco ułatwiało uczniom rozumienie i wykonanie poszczególnych czynności. Warsztaty miały na celu rozwijanie kompetencji samoobsługowych, komunikacyjnych, językowych oraz społecznych. Był to czas radości, dobrej zabawy i nauki przez praktykę – a wszystko w duchu zdrowego stylu życia!
Agnieszka Reczyńska, Honorata Cieplik-Dedyk, Agnieszka Ryniak-Urbanowska