„Z wizytą na cmentarzu”
W dniu 05 listopada 2025 roku uczniowie klas 6 d i 7 c wybrali się na wycieczkę na cmentarz komunalny. Odwiedzili groby zmarłych nauczycieli naszej szkoły oraz żołnierzy Armii Krajowej, zapalając znicze i oddając im hołd. Była to chwila zadumy i refleksji nad przeszłością, a także ważna lekcja historii i patriotyzmu, związana ze zbliżającym się Świętem Niepodległości. To wydarzenie stało się wyjątkowym wyrazem pamięci i wdzięczności.
Agnieszka Reczyńska
Dzień pełen wrażeń – pamięć, refleksja i wspólna radość
Klasy 2a i 3c połączyły refleksję z radością wspólnego spędzania czasu. Z okazji Wszystkich Świętych uczniowie odwiedzili cmentarz, by zapalić znicze i uczcić pamięć tych, którzy odeszli. Po chwili zadumy przyszedł czas na codzienne obowiązki i przyjemności – wspólne zakupy, spacer przy tężni i zabawę w parku sensorycznym. Dzień pełen emocji, wrażeń i doświadczeń, które uczą wrażliwości i współpracy. Wspólne wyjście było też okazją do integracji, rozwijania samodzielności i odkrywania świata w praktyce. Uczniowie wrócili z uśmiechem i wieloma nowymi wspomnieniami.
Karolina Niezgoda, Aleksandra Staneczek
Warsztaty z okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego
W szkole przy ul. Torowej odbyły się warsztaty z okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego, poświęcone tematyce dbania o dobrostan emocjonalny i radzenia sobie ze stresem. Podczas warsztatów uczniowie poznali praktyczne techniki relaksacyjne, uczestniczyli w zajęciach ruchowych oraz jogi, zdrowego odżywiania się, a także poznali sposoby wzmacniania odporności psychicznej oraz znaczenia rozmowy i wsparcia w codziennym życiu. Były to dwa dni spędzone w atmosferze otwartości i zrozumienia, a uczniowie mieli okazję do refleksji nad tym, jak na co dzień dbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Dziękujemy wszystkim za aktywny udział i zaangażowanie!
A. Wojczyszyn, A. Dobrowolska, E. Kowol, J. Bek, P. Góźdź, P. Czekanowski
Warsztaty robienia pizzy
W dniu 29 października 2025 r. klasy 1a-2c oraz 4b wzięły udział w warsztatach wypiekania pizzy w restauracji Popollo w Opolu. Uczniowie poznali sekrety przygotowania prawdziwej włoskiej pizzy oraz przygotowali pizzę dla siebie według własnego pomysłu. Pizza wyszła znakomita a my serdecznie polecamy restaurację Popollo.
Agnieszka Ryniak- Urbanowska, Honorata Cieplik-Dedyk
Święto Dyni w klasach 1b, 1c i 2a
29 października 2025 r. uczniowie klas 1b, 1c oraz 2a świętowali Dzień Dyni – pełen kolorów, zabawy i jesiennej radości. Dzieci brały udział w różnorodnych aktywnościach: muzyczno–ruchowych, tanecznych oraz matematycznych. Z ciekawością oglądały dynie o różnych kształtach, rozmiarach i barwach, a także mogły ich dotknąć i porównać. Najwięcej emocji dostarczyła gra w „Dyniowe kręgle”, która wzbudziła mnóstwo śmiechu. Dużym zainteresowaniem cieszyła się także zabawa z dynioliną – specjalną masą plastyczną, której wykonanie dzieci poznały krok po kroku. Z przygotowanej masy powstały kreatywne prace plastyczno–techniczne, pełne pomysłowości i jesiennych barw. Na zakończenie tego wyjątkowego wydarzenia wszyscy uczniowie wzięli udział w pamiątkowej sesji zdjęciowej z dynią oraz mieli możliwość zdjęcia w specjalnej dyniowej foto ramce.
To był dzień pełen uśmiechu, zabawy i wspólnego odkrywania jesiennych inspiracji!
Anna Szepela, Aleksandra Staneczek







