Innowacja pedagogiczna została zrealizowana w klasie 8 b (niektóre działania obejmowały całą społeczność szkolną w budynku przy ulicy Bytnara „Rudego” 7 ) w okresie od marca 2023 do czerwca 2023 roku.
W ramach innowacji zrealizowano następujące zadania:
- Zajęcia kulinarne – nabywanie kompetencji z zakresu gospodarstwa domowego.
- Prowadzenie własnej książki kucharskiej zawierającej przepisy i zdjęcia przyrządzonych podczas zajęć potraw.
- Zajęcia ruchowe – spotkanie z instruktorami szkoły tańca Tropicana w Namysłowie.
- Lekcje z zakresu prawidłowego żywienia – zwiększenie świadomości żywienia. Kształtowanie nawyków prozdrowotnych. Nauka zdrowych nawyków żywieniowych.
- Spotkanie z pielęgniarką szkolną.
- Zajęcia ruchowe na siłowni na świeżym powietrzu.
- Wyjścia do sklepu, zakup zdrowych produktów.
- Czytanie etykiet produktów.
- Nabywanie i rozwijanie kompetencji w zakresie TIK.
Efekty:
- Wzrost zainteresowania zajęciami ruchowymi oraz zdrowymi nawykami żywieniowymi.
- Zrozumienie potrzeby troski o swoje zdrowie.
- Umiejętność współpracy w grupie.
- Nabycie umiejętności kulinarnych.
- Rozwój kompetencji społecznych.
- Rozwój kreatywności.
- Doskonalenie kompetencji z zakresu TIK (poszukiwanie przepisów, informacji, robienie zdjęć, wydruk).
- Poznanie atrakcyjnych form spędzania czasu sprzyjających zdrowiu.
Autor innowacji: mgr Beata Tileczek