Realizację kolejnego zadania projektowego rozpoczęliśmy od obejrzenia prezentacji multimedialnej pt. „Co jemy na Śląsku Opolskim?”. Dowiedzieliśmy się, że kuchnia Śląska Opolskiego to mieszanka wpływów polskich, niemieckich, czeskich oraz kresowych. Przybywający na Śląsk Opolski przez setki lat napływowi mieszkańcy przywozili ze sobą różnorodne receptury oraz przyprawy. Ze względu na wielokulturowość regionu nasza kuchnia jest niejednorodna. Jednak jako danie regionalne królują rolady wraz z kluskami i modrą kapustą. Na pierwsze danie podawana jest zawsze nudelzupa (rosół z makaronem), a na deser szpajza cytrynowa (lekka pianka z jajek, cukru i żelatyny).

Następnie rozpoczęły się praktyczne warsztaty dla uczniów, którzy razem przygotowali danie złożone z klusek śląskich, kapusty i sztuki mięsa z sosem. Na koniec wspólnie zasiedli do wspólnej degustacji przygotowanych dań. Wszyscy byli zgodni, iż była to świetna zabawa, ale również nauka gotowania.